Foto van Sjaak Meijerink

De mensen achter De Stationstuinen – deel 2

Foto van Sjaak Meijerink

We stellen regelmatig een lid voor van het projectteam. Deze keer stellen wij Sjaak Meijerink aan u voor, adviseur verkeer en mobiliteit binnen het project. Sjaak: “Als beleidsadviseur verkeer en mobiliteit werk ik inmiddels twee jaar voor de BAR-organisatie. Daarvoor werkte ik bij een adviesbureau als verkeerskundige.” Voor Sjaak is de grote uitdaging  van De Stationstuinen om een goed mobiliteitsconcept te ontwikkelen.

“De ligging naast het station van Barendrecht is een fantastische kans om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. De komende jaren moeten in onze regio veel woningen worden gebouwd. Ons wegennet kan het niet aan wanneer al die nieuwe inwoners de auto gaan gebruiken voor hun verplaatsingen”, zegt Sjaak. De trein en de bus zijn volgens hem daarvoor aantrekkelijke alternatieven, zeker voor de toekomstige bewoners van De Stationstuinen. “Via diverse methoden willen we daarom het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren. Dat gebeurt door meer treinen te laten rijden. Vanaf 2022 stoppen de sprinters zes keer per uur in Barendrecht en de ambitie is dat dit nog gaat toenemen”, aldus Sjaak. Daarnaast worden binnen het gebied de loop- en fietsroutes naar het station zeer aantrekkelijk en veilig gemaakt.

Dat betekent niet dat bewoners en bezoekers van De Stationstuinen de auto niet mogen gebruiken. Er blijft ruimte voor auto’s in het gebied. Sjaak: “We maken het gebruik minder aantrekkelijk door de auto’s iets verder van de woningen en voorzieningen te parkeren. Ook wordt de verbinding naar het centrum voor de auto langer. Hiervoor kan de rondweg worden gebruikt. De alternatieven maken we daarbij extra aantrekkelijk in de vorm van goede fietsroutes, looppaden en deelmobiliteit.”