De koplopers

Dutch Fresh Port

Voortbouwen op de Agrofoodtraditie De Stationstuinen wordt gerealiseerd aan de oostkant van het NS station waar nu nog voornamelijk (agrologistieke) bedrijven actief zijn. Het aangrenzende Dutch Fresh Port bedrijvencluster is het groeiende domein van een groot aantal agrofood-bedrijven die koploper zijn op de wereldmarkt. De bestaande bedrijvigheid in het plangebied verdwijnt slechts deels. In De Stationstuinen gaan wonen, werken en leren hand in hand. Het is de wens een agrofood campus in het hart van De Stationstuinen te realiseren. Hier moet ruimte komen om te leren, onderzoeken, innoveren en kennis uit te wisselen rond thema’s als duurzaamheid en gezondheid. Activiteiten die naadloos passen bij een wijk van de toekomst.

Website: www.dutchfreshport.eu

Spring!Housing – Michel van den Meerendonk

We moeten haast maken, maar ook geduld hebben. Haast omdat heel veel Barendrechters al jaren zoeken naar comfortabele, betaalbare en veilige woonruimte. Geduld omdat de speelruimtes klein zijn en tijdrovende procedures vereisen.

De ontwikkeling van Spring!Housing in 2016 is één van de triggers voor de huidige gebiedsontwikkeling. Spring!Housing komt voort uit een ideaal en vertelt het verhaal over het nieuwe wonen. Zonder faciliterende overheid geen Spring!Housing- ontwikkeling en zonder Spring!Housing geen faciliterende overheid.

Wist je dat je hier al jarenlang kunt genieten van een heerlijke lunch en een goede kop koffie? Spring! Eten & Drinken vind je naast Spring!Housing aan het Zuideinde op steenworp afstand van het station.

Website: Spring! Housing
Instagram:
Spring! Eten & Drinken

Verse Grond

Verse Grond, voormalig Loods38, begon als bescheiden initiatief in een loods. Inmiddels beslaat het gebied ongeveer één hectare. Hier start de komende jaren naar verwachting de ontwikkeling van De Stationstuinen met de bouw van honderden woningen. De Stationstuinen wordt de groene stad van morgen, Verse Grond geeft een voorproefje van deze nieuwe ‘stad’. Een groene, aantrekkelijke woon- en werkplek én een gebied vol activiteiten voor alle Barendrechters en bezoekers van buiten.

In het gebied vind je inmiddels een moestuin in wording en vier padelbanen, de eerste in Barendrecht, waar overdag en ‘s avonds druk gebruik van wordt gemaakt. Café Clementine is bedoeld als huiskamer voor Verse Grond. Binnenkort opent dit pop-up café, genesteld in een gebruikte kas, haar deuren voor bezoekers. Komend voorjaar wordt het café uitgebreid met een groot terras waar tevens ruimte is voor kleine evenementen. Ook de drie industriële loodsen op het terrein (de Fruithallen) krijgen een nieuwe bestemming: Rush World opent begin februari een freerunning hal in voormalig Loods 38. Loods39 en 40 worden komend voorjaar verbouwd tot evenementenhallen. Voor de zomer presenteert Verse Grond zich in vol ornaat.

Website: Verse Grond
Website: Café Clementine
Instagram: Verse Grond
Instagram: Café Clementine

Plattegrond Verse Grond met daarop de padelbanen, moestuin, café Clementine en Rushworld